Citron i hemmet

Citroner kan verkligen göra livet enklare för dig. Inte bara för dig som person men även för ditt hem. Eller som smaksättare i matlagningen, drinkar eller till bakning.
Dessutom så är citroner inte farligt och har en massa kemikalier i sig vilket gör att citron är mycket miljövänligt att använda sig.
Se till att alltid ha några hemma på lager, vilket du kommer att ha en stor nytta av. Skulle det till exempel vara så att din deodorant är slut eller inte vill använda dig av de deodoranter som affärerna säljer. Då är det perfekt att använda sig av en färsk citron. Då är det bara att göra en pasta av citronen eller saft och fruktköttet, tillsammans med bakpulver. Sedan är det bara att gnida in pastan i armhålorna. Vips så doftar du gott under armarna!
Som medicin är det också bra att använda sig av citroner. Speciellt om du har ont i halsen och inte har några halstabletter hemma. Då är det bara att göra en varm dryck av citron, thé och honung. Perfekt medicin för halsen. Värmen och honungen gör att det lugnar halsen samtidigt som det bekämpar inflammationen. I och för sig funkar det inte för en längre tid men är underbar hjälp för en kort tid och det smakar otroligt gott dessutom.
Något som också citron är perfekt för är att stilla klåda som du har till exempel fått efter murgröna. Dela en citron och gnid på det stället det kliar, det lindra för en stund i alla fall. Dessutom är det bra att gnida in citron på armbågar och knän också, om det kliar där också.
Dessa är bara ett fåtal saker som du kan använda citron till. Vilket gör att du har en stor användning av denna frukt. Doften gör att du upplever att det doftar gott och är fräscht både på dig själv men också i ditt hem. Dessutom är det så mycket billigare än att köpa än alla dessa rengöringsprodukter som finns ute på marknaden.

Städning med citron

Något många inte vet är att citron kan användas till städning. Nej vi pratar inte om städprodukter som har citronextrakt. Även om många associerar citronlukt med städprodukter är det inte det vi pratar om. Citrondiskmedel är ju en klassiker det vet alla. Men det du kanske inte vet är att citron hemma och använda sig av denna sura frukt till städning är perfekt. Den är det bästa allrengöringsmedlet som du kan ha där hemma. Citronen tar inte bara bort lukter som är obehagliga, utan också rengör och bleker på ett milt sätt.
Har du en dålig lukt i ditt kylskåp som du inte får bort fast du har städat ut alla gammal mat med mera. Gjort det rent men lukten vill inte ge med sig. Ta då en halv citron och lägg snittytan upp, på så vis får du bort den otrevliga lukten. Samma sak gäller i ditt skafferi. Bra att vet om du skulle råka glömma bort mat och att den blir dålig.
Är problemet att dina sopor stinker. Då är det bara till att använda sig av skalet från en citron. Detta gör att lukten försvinner och du inte har stinkande sopor längre.
Alla vet hur lätt en mikrougn blir smutsig. Matresterna stänker runt och du tycker det är jobbigt att rengöra denna. Men detta kan du lätt avhjälpa genom att ta saften från en citron och blanda med lite vatten i en liten skål, som tåler värmen, plus att du lägger citronen i skålen. Ställ in skålen i mikron och kör på högsta effekten i par minuter. Detta gör att den ingrodda smutsen löses upp och det räcker sedan att torka bort med en trasa efteråt. Snabbt och enkelt!
För att ta bort kalkavlagringar på kaklet eller annan ytan i badrummet. Eller på diskbänken i köket, Kan du gnida in en citron på de ställen som har kalkavlagringar. Låt verka några minuter torka bort sedan med en fuktig trasa.
Allrengöringsmedel är ofta dyra, om du vill ha ett bra medel. Men det är lätt att blanda ett eget rengöringsmedel. Du blandar Tea tree-olja med citronjuice, detta har även antibakteriella egenskaper också. Du blandar 10 droppar citronjuice med 20 droppar Tea tree-olja med 1 dl vatten för att få ett bra allrengöringsmedel. Suveränt för att rengöra, kakel, köksytor och golv.
Citron är bra att ta bort fläckar med på kläder innan du lägger dem i tvättmaskinen – en naturlig fläckborttagare. När det gäller till lite tuffare rengöring kan du tillverka eget rengöringsmedel med hjälp av citronskal och vitvinsvinäger. Låt blandningen stå i en burk minst tio dagar. Därefter kan du använda den som rengöringsmedel som både doftar gott och samtidigt mycket effektivt.
Ett enkelt rengöringsmedel är att du pressar en citron. Saften blandar med vatten som du häller över i en sprayflaska. Nu har du en suverän spray för att torka rent bord och bänkytor. Tvätta fönster är också effektivt med citron. Ta en microtrasa för fönster och en liter vatten som har saften från en halv citron i sig. Detta gör att dina fönsterrutor blir skinande rena. Torka med en torr microtrasa eller fast papper.
Har du mycket mässing och koppar hemma så vet du att du behöver putsa det ibland. Ta då ett citronskelett, det vill säga inte saften eller skalet från en citron, salta på det och gnid det sedan mott mässingsakerna eller koppar. Resultatet blir att det blir blankt och fint.

Citron och hälsa

Att äta eller dricka citron varje dag är bara ett stort plus för din kropp. Kroppen får en boost som gör att du kan hålla borta många åkommor som brukar dyka upp. Framför allt är det bra att boosta sig på vinter halvåret då det finns mycket sjukdomar i luften och vi befinner oss mycket mer inomhus.
Citron hjälper ditt immunförsvar och ser till att du motstår sjukdomar som finns runt omkring dig varje dag – på jobbet, bussen eller tåget till och från jobb med mera. Du får även ett balanserat PH-värde i din kropp. Är du glad för att stoppa i dig sötsaker så gör citronen ditt sötsug mindre.
Att få i dig citron varje dag gör att du har chansen att motverka vissa typer av cancerceller. Har du dessutom eksem är det perfekt med denna frukt. Perfekt dagen efter om du har en baksmälla och verkar utrensande i kroppen.
Varför ska jag då äta citron varje dag? Här kommer några riktigt god skäl!
Är fylld med vitamin C, men även E- och B-vitaminer, beta-karoten, folat, dessutom rik på bioflavonider. Allt detta hittar du i den gula, sura frukten. Citroner ser också till att stärka dina celler men framför allt så stärker det dina blodkärl. Dessutom så är frukten en stark antioxidant. Så skippa vinet ikväll och ät en citron säger vi!
Trots att smaken är väldig sur i munnen är citron basiskt, det vill säga att den verkar så att du håller balansen på dit PH-värde i kroppen. Citronen innehåller nämligen citronsyra och askorbinsyra som påverkar ditt blod så att det blir mer basiskt.
Dessutom så förebygger denna gula frukt hjärt- och kärlsjukdomar, boostar och stärker ditt immunförsvar. Verkar antiinflammatoriskt och antiseptiskt. Där ut över så innehåller citron saponiner som är bakterie-, svamp- och virus-hämmande.
Citroner ser till att dina galla, lever och njurar blir rensade och drar ut alla gifter som du har i kroppen. Levern blir uppmuntrad till att tillverka mer galla som hjälper din matsmältning i sin tur. Perfekt om du har halsbränna och rapningar eftersom dessa lindras.
Har du problem med mycket slem i andningsvägarna så verkar citron slemlösande, samtidigt som rethosta och halsont lindras. Har du problem med sötsug så är citroner en lösning för dig för de minskar ditt sötsug och kan hjälpa till att du ska kunna ner i vikt eftersom citron är basiskt.

Vid tandvärk så har frukten en viss dämpande effekt. Dessutom påverkas din munhygien och ger en fräschare andedräkt. Vill du ta hand om din hud på ett bra sätt så är citroner ett bra sätt, för den verkar på in-och utvändigt. Eftersom frukten rensar bort toxiner och hjälper till med att bekämpa fria radikaler, dessutom håller den hyn fräsch invändigt också. För hyn utvändigt så hjälper citronen till med att förnya dina hudceller och har en anti-aging effekt. Dessutom så förebygger frukten mot acne och eksem.
Bara genom att dofta på citron gör att ditt humör blir mycket bättre. För det upplevs som att din omgivning känns ren och fräsch. Har du candida- och IBS-besvär så mildras dina symtom och obehag betydligt. Upplever du problem med urinvägarna så är det bra att dricka saften från citron uppblandat med vatten.
Citroner främjar också läkningsprocessen vid sår. Eftersom frukten hjälper kroppens bindväv, ligament och benstomme till att bilda nya celler och läkning. Vid lymfproblem så hjälpts du även av att använda dig av citron.
För att komma ingång varje dag är det bra att dricka ett glas ljummet vatten med citron och inför vintern kan du även boosta med ytterligare glas med citronvatten på kvällen innan du lägger dig. Detta gör att du verkligen får en hälsoboost. Det har nämligen visat sig att våra tarmar i kroppen har lättare att ta upp vitaminer och mineraler när en vätska är i kroppstemperatur, runt 37 grader.
Ett bra recept på en perfekt vinterboost att dricka morgon och kväll:
⦁ 1 tekopp ljummet vatten
⦁ Pressa i en halv citron
⦁ 1 tsk honung
⦁ 1 cm riven ingefära
⦁ 1 tsk cayennepeppar
⦁ 2 tsk gurkmeja
⦁ 1 msk kokosolja
Drick och njut! Perfekt för kropp och själ!!!