Citron och matlagning

Att använda sig av citron som smaksättare är ett sätt som verkligen kan till exempel att sätt piff, på en maträtt eller ett bakverk. Det gör att smakerna blir så mycket godare. Dessutom så kan citronen var räddningen för dig många gånger.
Är gräddfilen slut och du skulle behöva ha det till maten? Ingen fara om du har vanlig grädde som du vispar och för att tillsätta lite citronsaft i. Blanda ihop och låt vila i kylen en stund, sedan är ”gräddfilen” bara att använda.
Känner du har problem med att ditt farinsocker blir stenhårt och klumpigt. Lägg i så fall några bita citronskal i farinsockerpaketet och till nästa gång du ska baka så har farinsockret blivit mjukt.
Vill du få ditt kött extra mört? Häll i lite citronjuice i marinaden, då blir köttet både mört och smakerna framhävs mycket bättre. Eller tillsätt citron på frukt eller grönsaker för att förhindra att de blir trist bruna.
Saknar du vitt vin till såsen? Det kan vara trixigt om du inte hunnit in på Systembolaget eller det är kväll. Har du citron hemma så tillsätt citronsaft i stället. Ta bara en tredjedel gentemot du skulle ta av mängden vatten. Exempelvis 1 dl vin byts ut mot 1/3 citronjuice och 2/3 vatten.
Tillhör du dem som tycker ris är tråkigt? Vill du piffa till riset lite ta en sked citronjuice när du kokar dit ris. Och vips har du ett lite fluffigare att servera och äta.
Skulle din sallad hänga lite och tappat spänsten. Lägg salladen i vatten med citronsaft från en citron. Låt salladen stå i kylskåpet i en timme. Därefter så har du en härligt fräsch och krispig sallad som du kan använda. Det gäller bara se till att allt överflödigt vatten skakas bort.
Gillar du att ha mycket salt i maten som du tillagar? Ett tips är att börja ta i lite citronsaft som förstärker smakerna. Vilket gör att du inte behöver tillsätta så mycket salt, och det leder att du drar ner på saltmängden.
För att smaksätta ditt vatten om du inte tycker om att dricka som det är. Då frys in citronbitar i vatten. Dels blir det vattnet smaksatt med också dekorativt och vackert. Vill du inte ha isbitar så går det lika bra att använda sig av en skiva citron eller pressad citron istället.

Lemonsquezzer

Lemonsquezzer eller citronpress som det heter på svenska. Det finns många olika modeller, dels manuella eller pressar som du använder el till. Men de modeller som du sköter manuellt kräver olika mycket av kraft för att få ut all saft du vill få ut av citronen.
Frågan är viktigt är det viktigaste för dig?
Är det funktionen? Att du ska få ut så mycket juice som möjligt från citronen. Eller ska den vara ergonomisk, att den ska var lätt att använda utan att du behöver använda allt för mycket kraft. Det kan ju vara att du vill att den ska citronpressen ska estetiskt tilltalande. Att den ska var snygg där den står tillsammans med de övriga köksmaskinerna.
Naturligtvis så är det upp till var och en, med tycke och smak. Men du hittar säkert en som du tycker är perfekt för dig. Med tanke på hur många hundratals citronpressar i olika dess former det finns ute på marknaden.
Citronpress började använda i Tyskland redan på 1600-talet och var gjord i trä. Sedan dess har formgivare världen över försökt sätta sin egen touch på detta köksredskap. Det finns faktiskt en svensk som samlar på citruspressar och har över 800 olika sorters pressar i sin samling.
Men att använda sig av en Lemonsquezzer du än väljer så är den till en stor hjälp när du behöver citronjuice eller annan saft från citrusfrukter.

Kul fakta om citroner

Vissa saker kan vara roligt att veta bara för att det är skoj. Vi på Lemonsquezzer har satt ihop lite fakta om just citroner. Kanske kan det bli fakta som du kan ha lite nytta av, till exempel på ett party när du får en drick serverad med en citronskiva. Ett bra sätt att bryta isen.
Visste du att citronen är väldigt vitaminrik och egentligen inte är en frukt utan ett bär. Den innehåller på 100 gram färsk citron 53 milligram C-vitamin och 0,60 milligram järn. Ur en medelstor citron kan du pressa ut cirka 50 milliliter citronsaft.
Har du inget batteri så kan du använda en citron. Brukar användas som ett experiment i skolorna för att visa hur ett batteri fungerar. Kopplar du ihop tre citroner, kan du få en LED-lampa att lysa.
Sedan lång tid tillbaka så har citroner används till att bota sjuka och smakförstärkare. Att antikens romare och greker stänkte citronsaft på kött och fisk. Det var inte bara för att piffa till maten utan också för att minska risken för att bli magsjuk, samtidigt som det höll insekterna borta.
Därför används numera citrondoft för att hålla insekterna borta. Detta är suveränt även för att hålla katter borta. Vilket innebär att du inte ska rengöra kattlådan med citrondoft. Som innebär att de använder något annat till toalett.
Sverige importerar cirka tusen ton citroner per år, de flesta kommer från Spanien.
Antikens egyptier använde citron som potensmedel och för att tvätta rent sår, eftersom citron innehåller en kortvarig antiseptisk effekt.
Citronen förknippas med kunglighet och kristen godhet. Jungfru Maria avbildades till exempel ofta med citroner.
Färska citroner håller sig färska i kylskåpet upp till 6 veckor ute i rumstemperatur i cirka två veckor. Nackdelen att de har legat i kylen är att de har mindre saft i sig jämfört med citroner som har legat i rumstemperatur.
Vill du ha vitare tänder använd citron. Blanda bakpulver och citronsaft och använd massan för att smeta ut på tänderna. Låt sitta max i 1 minut, annars finns det riska att det fräter på tandemaljen. Skölj därför munnen väl.
Ett citronträd kan ge en skörd upp till 270 kilo varje år. Bladen från trädet kan du använda till thé.

Har du någon rolig fakta som du tycker att vi ska ha med. Mejla då oss på: kontakt@lemonsquezzer.se