Citroner

Vad är det för värt att vet om citroner i egentligen. Det kan tyckas för oss att vi alltid har haft möjligheten till att inhandla citroner eller rent av odla sina egna citroner hemma i trädgården. Vi ser det som en självklarhet att det ska vara så och året runt dessutom.
Men du behöver inte gå så många årtionde tillbaka då det inte fanns tillgång till att få tag i färska citroner eller andra citrusfrukter. Förr var det så att dessa frukter importerades endast när det var skördetid i de länder som odlade citroner eller andra citrusfrukter.
Det inte många vet är att citronen inte alls har tillkommit på den naturliga vägen, utan är en hybrid. Hybrid innebär att citronen är en skapelse efter att ha korsat två olika arter i släktet citrus – storcitrus och suckatcitron. En frukt som också har skapat på detta vis är Bergamott. För att få ett citronträd så räcker det att sätta en kärna, för att det ska bli ett träd så småningom.
Citronen är ett träd som kommer från familjen vinruteväxter. Växten bildar ett taggigt träd som kan bli mellan tre till sex meter, eller buske om man väljer att klippa den så. Bladen blir mellan 6,5–10 centimeter långa. Formen är elliptiska till äggrunda, spetsiga eller uddspetsiga.
Själv bladskaftet har smala vingar och citronen bildar tvåkönade han- och honblommor samt hanblommor med bara ståndare. Blommorna blir sedan vita med lite rosa ton. Blommar under stora delar av året och oftast olika mognade frukter. Frukten som bildas så småningom blir avlångs eller mer rundad, den är gul när den är mogen och redo för att plockas. Fruktköttet är kraftigt surt.

Citronen tillhör de så kallade flerrummiga bär och har två skikt. Det yttre skiktet är som läder med mycket esoteriska oljor, väldoftande, dessutom så kan citronerna gå från färgen gul och orange till grönt som kallas flavedon. Det inre skiktet som är vitt, pektin-, glykosid- och vitaminrikt, kallas för alebdon. Fruktköttet är uppdelade i klyftor.
Citronerna som odlas i Israel, Australien, Kalifornien, Sydafrika och Argentina är sorten Eureka. Sorten Lisbon odlas mycket i Kalifornien, Argentina, Uruguay och Australien. I Spanien är sorterna Verna vanligast och Primofiori näst vanligast. Sorten Femminello som odlas i södra Italien och vanligast där.
Vad är skillnaden då mellan dessa sorter? – Det som skiljer dem åt är tjockleken på skalet, saftigheten, antal kärnor och klyfter som naturligt finns i frukterna. Dessutom så varierar surhetsgraden, när de mognar, hur tåliga de är mot kyla med mera. Något som också skiljer sig mellan dess citronsorter är antalet skörda man får per år.
Varför man har tagit fram hybriden citron är egentligen för fruktsaftens skull som innehåller mycket citronsyra. Det är saften som ger den sura smaken. Dessutom används citron för att fungerar som ympunderlag (att sätta grenar från en annan frukt) till apelsiner och grapefrukter.
Citroner och lime används framför allt till drycker eller i matlagningen. Men det finns personer som äter dessa frukter precis som de är. När du river citronskalet för att blanda i det i olika maträtter eller bakverk, kallas det för cest.
Carl von Linné skrev om citronen – ”Citronen är en underlig frukt, inuti sur, med cortex besk och adstringerande, hetsig och stimulerande. Båtsmännen äro ej rädda för skjörbjugg, när de har citron. Men man skall agta sig för den, som kommer från Indien”.
Numera så är det Indien som toppar med sin citron och limeproduktion. Strax före Mexiko, Argentina, Brasilien och Spanien.

Citronens historia

Det är ingen som vet egentligen det exakta ursprunget för citroner och det är som ett riktigt mysterium, även att ursprunget tros och anses att citroner växte i Indien, norra Burma och i Kina. De som har forskat i citronens ursprung så fanns den redan 4 000 år före Kristus födelse, men den har förmodligen sett dagens ljus senare.
När citronerna börjades odlas är en av diskussionerna som har förekommit. Det har kommit förslag allt från 500 år före Kristus födelse och till 1 000 år efter Kristus födelse. Varför osäkerheten är så uppenbar beror helt och hållet på, enligt den franska botanikerna Georges Gallesio, att eftersom detta inträffade under okunnighetens och barbariets tidevarv, har händelsen blivit insvept i dunkla dimmor.
I sydöstra och södra Asien var citronen känd för att ha antiseptiska egenskaper och användes som ett motgift mot olika gifter. Citronen kom inte till Europa i de första hundra åren efter Kristus födelse i det så kallade Romarriket. De har hittat citronträd från utgrävningar i en villa i Torre Annunziata (antika Oplontis). Dessa citroner blev sedan spridda till Persien, Irak och Egypten runt år 700.
I skrifter så nämns citroner allra första gången i en arabisk avhandling som handlade om jordbruk runt 1000-talet. Citronen användes först som en dekorativ växt i islamiska trädgårdar. Under början av 1000-talet till 1150-talet spreds de vidare runt i den arabiska världen och medelhavsområdet. Korsriddarna tog citroner med sig till Ligurien under 1200-talet.
Den första citronodlingen kom till under 1400-talet i Genuas. Citronen blev riktigt populär i Europa under 1500-talet, men det var först på 1800-talet som alla människor fick möjlighet att njuta av citroner.
Christopher Columbus tog med sig citronkärnor till Amerika 1493 till staden Hispaniola. Även den spanska erövringarna runt om i världen, hjälpte till att sprida dess speciella kärnor. På den tiden så använde de citronen först och främst för mediciner och som prydnad.

Först på 1700- och 1800-talet så börjades att ha fler och fler citronodlingar på plantagen i Florida och Kalifornien i USA. Då börjades att citronen att användas i matlagning för att sätta smak på maten. År 1747 så gjorde läkaren ett experiment på sjömän som led av skörbjugg. Under detta test så fick männen citronjuice i maten för att utöka deras behov av c-vitamin. Vilket visades sig senare att citron förhindrade skörbjugg.
Det har skrivits mycket om citroner i olika böcker, om hur dessa ska odlas och hur bra citroner är och så vidare. Det har till och med gjorts konst med citroner.
Ordet citron har funnits i det svenska språket sedan år 1578. Under 1500-talet kom citronerna, till Sverige. Apelsinerna kom först under 1700-talet. De första citronerna som kom till Sverige var inlagda i salt för att kunna klara den långa transporten till vårt land. Denna typ av konserveringsmetod är fortfarande vanlig i Sydeuropa. Dessa saltinlagda citroner är ett mycket utmärkt sätt att höja smaken i grytor. Saltet gör att den beska smaken i skalet och aromen blir mer koncentrerat.
Men det var först under 1900-talet som de blev kända. Det var vanligt att man åt sin apelsin med skalet på, för man visste inget annat, till en början. På så sett fick vi färgen orange! Och de åt till jul, så kallade julapelsiner. Med tiden så upptäcktens den stora variationen med citron. Idag skulle vi inte allas klara oss utan citroner!
Innan citroner blev vanligt i våra hem så använde vi oss av citronsaft på en liten plastflaska för det var ypperligt att hemma i kylskåpet. Den var inte bar hållbar men perfekt som smaksättare. Numera så använder man hellre färska citroner som smaksättare med mera.

Frukthistoria

Här kommer lite kul fakta om fruktens historia. Kan vara kul att veta. Vi på Lemonsquezzer tyckeker det i alla fall.
Att passionsfrukten har sitt ursprung från södra delen av Brasilien
Att under året 1967 kom de första färska passionsfrukterna till Sverige med flyg från landet Kenya.
Att avokadon kallades förs för alligatorpäron. Eftersom de tyckte skalet liknande en alligators skinn.
Att avokadon kommer från allra första början från Mexico.
Att det fanns en i tid då avokadon var så dyr och man får då förmoda att den var lika välsmakande, den kallades för växtvärldens kaviar.
Att under året 1978 åt svenskarna 715 ton avokado.
Att den första handboken som beskriver hur citrusfrukter kan användas för att tillverka medel som ska förbättra skönheten och dofter som doftade gott, skrev av astrologen och alkemisten Nostradamus och utgavs 1556. En alldeles utmärkt kräm fick man, enlig honom, genom att blanda fett från en ung gris med rosenvatten, hackade äpple, kvittensfrukter, kryddnejlikor, skal av apelsiner cedrater och citroner.
Att under året 1979 importerade Sverige 73 600 ton bananer som hade att värde på 132 miljoner kronor.
Att äpplesorten Aroma har uppkommit genom en korsning mellan äppelsorterna Ingrid-Marie och Filippa.
Att på Sicilien har citroner odlats med Etna i bakgrunden sedan araberna kom dit för över tusen år sedan.

Att grapefrukten förmodligen är en spontan korsning mellan apelsin och pompelmus och sägs ha ägt rum under 1700-talet på Barbados i Västindien. Det var en fransk greve som tog dessa frukter med sig till en odling i Florida under 1820-talet. Men inte förrän på 1870-talet så börjades de sälja i New York och Philadelphia.
Att världen första äpplesort heter Peagood´s Nonesuch och de såg dagen ljus i fru Peagoods trädgård i Stamford, England, under året 1858.
Att i Tyskland finns det en odlare som har 84 olika sorters äpple på ett och samma träd.
Att ett av nordens äldsta äpplesort är Gråsten/Gravensteiner. Den sorten har funnits i Sverige sedan 1700-talet.
Att världens dyraste fruktträd är ett Golden Delicious äppleträd och det såldes under året 1959 av en plantskola i Missouri för 51 000 dollar, det vill säga nästan 500 000 kronor.
Att under 1600-talet så avbildades apelsiner i stillebenmålningar. Detta tack vare att apelsiner var mycket dyr frukt.
Att Kumquat, vilket är det minsta syskonet i citrusfamiljen har sitt ursprung från Kina, där denna lille frukt är mycket uppskattad. Till Europa kom den först som en prydnadsväxt.