Odla citron

Att odla citron kan låta lite klurigt. Men det är inte särskilt svårt. Det räcker med att du sår en kärna eller fler för att du ska få dig en planta. Naturligtvis så tar det några år innan det ger frukt, upp till 15 år. Vill du att det ska går fortare kan du köpa dig ett citronträd på någon plantskola eller så. Finns inget som är så underbart att plocka sina egna citroner!
Citrusträd i kruka finns i många olika sorters arter, men de vanligaste är citroner och kumquats. Träden är inte bara snygga och dekorativa och vackra att se på, och du kan ha dem i många år om du tar hand om träden väl.
När citronträdet väl har blivit stort och börjar blomma det är då det kan ge frukt. Du kommer att få frukt året runt. Trädet blommar och ger frukt samtidigt. Frukterna sitter sedan kvar länge och mognar väldigt långsamt.
För att få trädet att trivas så gäller det att ha en jämn fuktighet och planteras om vid jämna mellanrum. Att ha citronträdet i en kruka gör att du kan ta ut trädet under sommaren och sätta in krukan på vintern. På vintern så är det perfekt att ha trädet i ett utrymme där det är frostfritt och ljust. Det gäller att vara sparsam med vattningen också.
Risken finns att citronträdet tappar bladen men det är ingen fara det kommer nya. Det du kan tänkas behövas när citronträdet blommar är att du behöver hjälpa trädet med pollineringen med hjälp av en pensel, speciellt om krukan står inomhus.
Det är viktigt att citronträdet får näring, gärna i så fall i flytande form. Näringen tillsätts bara under sommaren. För vintertid så är trädet lite i dvala.
Du får vänja dit träd sakta med säkert för en flytt ut i det fria. När dagarna börjar bli varma låt trädet stå ute i några timmar, för att flytta ut det i det fria när nätterna börjar bli ljumna.
I Sverige så har det funnits och importerats medelhavsväxter sedan 1600-talet. Då fick dessa övervintra i de förmögnas orangerier, frostfria hus med glasväggar. Nu för tiden så är det många som har en inglasad balkong eller uterum som du kan ha ditt citronträd för övervintring.
För att sammanfatta kort hur du ska ta hand om ditt citronträd – plantera om vid jämna mellanrum, ju äldre ju mer sällan, ha en väldränerad kruka och använd dig av den särskilda citrusjord som går att köpa. Beskär bara trädet om det har blivit tunt och glest eller mist sin vackra form.
Lycka till!